Міжнародне агентство професійних кваліфікацій

Міжнародне агентство професійних кваліфікацій

Новини

Проєкт «Розвиток трудового потенціалу для України»

Завершено проєкт з підвищення кваліфікацій та присвоєння професійних кваліфікацій працівникам соціальної сфери України Міжнародним агентством професійних кваліфікацій. Проєкт  виконано  спільно з ГО «Міжнародна фундація розвитку»  у рамках впровадження Проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України», що у свою чергу реалізується за сприяння Проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Економічна підтримка України».

З 1 вересня по 24 листопада 2023 року за цим проєктом 202 особи  пройшли передатестаційне навчання, оцінювання та присвоєння професійних кваліфікацій в кваліфікаційних центрах Міжнародного агентства професійних кваліфікацій. Психологи та соціальні працівники, представники державних та комунальних установ соціальної сфери, громадських організацій (надавачів соціальних послуг)  різних областей України пройшли курс підвищення кваліфікацій та отримали сертифікати «Фахівець із соціальної роботи» (130 осіб) та «Практичний психолог (соціальна сфера)» (72 особи).

Здобувачі у підсумку курсів отримали сертифікати про присвоєні професійні кваліфікації державного зразка, відомості щодо яких внесено до державного Реєстру кваліфікацій Національним агентством кваліфікацій з метою їх державного обліку та можливості перевірки достовірності.

У проєкті взяли участь працівники з міста Києва та таких областей України, як Київська, Дніпропетровська, Рівненська, Житомирська, Закарпатська, Львівська, Миколаївська, Сумська, Хмельницька, Чернігівська, Чернівецька, Полтавська області.

Вони отримали нові можливості для кар’єрного зросту та підтвердили свої компетентності, здобуті формальним, неформальним та інформальним шляхом, що дуже важливо в умовах безробіття та необхідності отримувати нові кваліфікації через самоосвіту.

Міжнародне агентство професійних кваліфікацій є одним з провідних суб’єктів розбудови Національної системи кваліфікацій в Україні.

Низкою законів України визначено, що наявність професійної кваліфікації стає умовою для працевлаштування. Кодексом законів про працю України (ст. 4), Законом України «Про освіту» (ст. 34) передбачено, що вимоги до кваліфікацій працівників визначаються професійними стандартами. Професійна кваліфікація присвоюється суб’єктом, уповноваженим на це законодавством – кваліфікаційним центром (Закон України «Про освіту», ст. 34).

Міжнародне агентство професійних кваліфікацій має в своїй структурі Кваліфікаційний центр у сфері соціальної роботи та Кваліфікаційний центр у сфері психології, які акредитовані Національним агентством кваліфікацій України та мають право присвоювати професійні кваліфікації:

  1. «Практичний психолог (соціальна сфера)» (акредитаційний сертифікат № 16 від 25.11.2022 р.)
  2. «Фахівець із соціальної роботи» (акредитаційний сертифікат № 27 від 23.02.2023 р.)
  3. «Соціальний працівник» (акредитаційний сертифікат № 26 від 23.02.2023 р.)
  4. «Фахівець із раннього втручання»(акредитаційний сертифікат № 63 від 18.07.2023 р.)

Для працівників, які мають певний професійний досвід, сертифікат про присвоєння професійної кваліфікації дозволяє підтвердити здобуту протягом трудового життя професійну кваліфікацію (або декількох), без необхідності отримувати додаткові дипломи про освіту. Для працівників, задіяних у приватній практиці (зокрема, психологів), фрілансерів, самозайнятих сертифікат є підтвердженням та доказом відповідної кваліфікації.

Для роботодавців наявність у працівника сертифіката про присвоєння професійної кваліфікації підтверджує спроможність виконувати ті трудові функції, що визначені саме роботодавцями в межах відповідного професійного стандарту, володіння професійними компетентностями, яких потребує роботодавець.

 

 

Макаренко Валентина

«Вдячна за можливість здобути нові знання, підвищити кваліфікацію та отримати сертифікат, що надає перспективу рухатись далі в роботі. Для мене дуже важливі покращення допомоги людям, надання підтримки колегам, тому проєкт, що реально забезпечує професійне зростання, вважаю дуже цінним для себе»

Територіальний центр соціального обслуговування Святошинського району м. Києва, посада: соціальний працівник

 

Тетяна Кожуріна

«Дякую за цікаві лекції, особливо з реабілітації дітей з інвалідністю. Дуже корисна інформація з різних міст України стосовно розгалуженої системи соціально-психологічних послуг, що надаються як державними установами так і волонтерами НГО. Особлива подяка організаторам та викладачам. З повагою»

Центр допомоги учасникам АТО, Мілітарі хаб м.Києва, посада: психолог

 

Тимчук Ольга

«Хочу висловити свою вдячність Міжнародному агентству професійних кваліфікацій за можливість підвищити свої знання як психолога в соціальній сфера, а також за можливість підтвердити професійну кваліфікацію. Приємне враження склала пані Інна Чухрій, як в якості лектора, так і супервізора. Окремо хочу відмітили якість організації процесу, доброзичливість та відповідальність пані Олени Давидюк»

Центр допомоги учасникам АТО, м.Київ, посада: практичний психолог

 

Вороніна Марія

«В сучасних умовах для мене гостро постало завдання набуття нових умінь, навичок, щоб адекватно реагувати на поточні зміни. Курс дав мені можливість зорієнтуватись у законодавчих нововведеннях, почути про ефективний досвід колег, відчути підтримку, дуже вдячна!»

Територіальний центр соціального обслуговування населення Дніпровського району м. Києва, посада: заступник директора

  

Шостак Людмила

«Доброго дня! Хочу висловити усім подяку за професійно надану інформацію та проведений курс навчання. Наданні знання збагатили мій професійний досвід у сфері соціальних послуг. Допомогли зрозуміти більший аспект своєї діяльності в наданні соціальних послуг. Викладачам велика дяка за отримання корисних знань та навичок»

Пуща-Водицький психоневрологічний інтернат, посада: соціальний працівник

  

Кутаф’єв Микола

«Важливим елементом навчання вважаю систематизацію інформації про систему соціальних послуг, ґрунтовний аналіз нормативно-правової бази, що значно допомагає оптимізувати діяльність організації, особливо в умовах нових викликів та завдань»

Громадська спілка «Всеукраїнське об’єднання надавачів соціальних та реабілітаційних послуг», посада: голова виконавчого комітету

 

Гаранова-Маккарті Ірина

«Дякую за цікаві, а головне – дієві заняття. Отримала від занять інформацію, яку буду використовувати в своїй практичній роботі. Дякую!»

Житомирський обласний центр соціальних служб, посада: психолог відділу методичного забезпечення соціальної роботи

  

Мащенко Ірина

«Можливість підтвердити професійну кваліфікацію стала для мене вагомим внеском в особистий професійний розвиток. Спілкування з лекторами, колегами, обмін думками, досвідом дуже підтримує та дає сили рухатись далі і допомагати іншим в ці складні часи»

КЗ «Центр надання соціальних послуг» Таращанської міської ради, посада: фахівець із соціальної роботи